Søsken – rivaler og bestevenner

Søsken er våre første venner. Å vokse opp med søsken kan være en kilde til glede, frustrasjon, kjærlighet, sjalusi og konflikthåndtering. Hvordan kan foreldre legge til rette for at søskenforholdet skal utvikle seg positivt?

Søskenforholdet har man med seg hele livet. Gjør barna oppmerksom på verdien de har i hverandre.

 

Venner for livet?
Et søsken kan være en fantastisk følgesvenn gjennom livet. Gode minner og trygge relasjoner fra barndommen kan bidra til å styrke forholdet mellom søsknene, og gi dem et sterkt samhold. Mange runder med krangel og konfliktløsning er også med på å bygge en sterk relasjon.

Søskenforholdet er ofte en utprøvingsarena hvor barna lærer om empati, rettferdighet, å ta hensyn og konflikthåndtering. Søsken er ulike og har ulike behov for hvordan de vil bli møtt. Som foreldre er det viktig å se og akseptere barna som de er. Vær varsom med å sammenligne og sette søsknene opp mot hverandre, for å unngå et usunt konkurranseforhold preget av sjalusi. Det er også lurt og nødvendig å la barna få litt alenetid med mamma og pappa uten at søsknene er til stede. 

Søskenkrangel
De fleste søsken krangler, og selv om det kan være slitsomt for både barn og foreldre, kan kranglene være med på å styrke båndene deres. Søsken krangler av mange ulike årsaker. Først og fremst fordi de tilbringer mye tid sammen, og dermed kan gå hverandre på nervene i blant. De kjenner hverandre så godt, at de vet akkurat hva som kan irritere og såre den andre. Sjalusi og forskjellsbehandling kan også være en kilde til krangel mellom søsknene. Av og til kan søskenkrangler utarte seg til å bli et problem i familien. Vold, mobbing og trakassering er ikke greit mellom søsken, og i noen tilfeller kan det være lurt å søke hjelp, f.eks. fra et familievernkontor eller helsestasjonen.  

 

 

Gode råd:

Vær mye sammen som familie, og vær gode eksempler for barna.

Gjør barna oppmerksom på det gode med søsken.

Dokumenter det gode forholdet (bilder)

Gi de eldste søsknene litt rom når de blir større.

Søk hjelp om du opplever at søskenkranglene er et problem for familien.

Vil du vite mer?

Søsken gjennom livet

Søskenkrangel

Alt om søsken

Kilder: ung.no,

Voksne for barn